perjantai 21. lokakuuta 2016

HIUKSET


Hiukset ovat ihmisen päälaen, ohimojen ja takaraivon karvoitusta. Hius koostuu keratiinista, joka pitää sisällään proteiinia, melaniinia ja erilaisia mineraaleja sekä suoloja. Sarveistuminen eli keratinisoituminen alkaa, kun pyöreät ja pehmeät alkusolut muodostuvat hiusjuuressa. Hiussipulin sisällä hiusnysty tuottaa uutta solukkoa ja työntää jakaantuvaa solukkoa ylöspäin. Tämän seurauksena solut menettävät tumansa, litistyvät ja muuttuvat pitkulaisiksi. Lopulta karva muodostuu hiussipulissa. Hiukset kasvavat kuukaudessa n. 1 cm. Ihmisellä on keskimäärin 100 000 hiusta. Yksi hius kasvaa noin kolme vuotta, jonka jälkeen sen kasvu pysähtyy ja tippuu pois uuden hiuksen tieltä.


HIUKSEN RAKENNE

Hiuksen rakenne on kimmoisa ja joustava, mutta jos hius on rakennevaurioitunut hiuksenrakenne menettää joustavuutta ja veltostuu . Hiuksessa on kolme kerrosta. Uloin kerros on pintakerros. Pintakerroksen sisällä on kuitukerros ja sisimpänä ydin, jota kaikilla ei ole. Pintakerroksen tehtävänä on suojata muita kerroksia. Jos pintakerros vaurioituu ovat hiuskuidut suojattomia ja helposti katkeilevia, takkuuntuvia ja sotkeutuvia. Pintakerroksen tuhoutuessa hius menettää kiiltonsa. Siksi on tärkeä kertoa asiakkaalle tämä, jos asiakas käyttää paljon lämpörautoja tai muuten käsittelee hiuksia mekaanisesti.


HIUKSEN KASVUVAIHEET

Hiuksella on kolme eri kasvuvaihetta. Näitä ovat anageeninen eli aktiivinen kasvuvaihe, katageeninen eli passiivinen kasvunvaihe ja telogeeninen eli lepovaihe. Aktiivisessa kasvuvaiheessa hius kasvaa 2-6 vuotta, jonka jälkeen hius on pituudeltaan maksimi pituudessa. kasvuvaiheessa solut jakaantuvat ja työntävät keratisoituvia soluja karvatupessa ylöspäin. Hius on vielä kasvunvaiheessa kiinni sille tärkeissä verisuonissa ja ravintolähteissä. Noin 90% hiuksista on tässä kasvunvaiheessa. Ihmisen vanhentuessa hiusten kasvuaika lyhenee, sillä jos hiukset kasvavat kuuden vuoden sijaan vain kaksi, hiukset jäävät luonnollisesti lyhyemmiksi. Passiivinen kasvunvaihe kestää noin kahdesta kolmeen viikkoa. Tämän aikana hiukset keratinisoituvat ja lakkaavat jakautumasta. Hius myös irtoaa sille tärkeistä verisuonista, joista saa ravintonsa. Ihmisiltä lähtee n. 50-100 hiusta päästä päivässä. Lepovaihe kestää 2-4 kuukautta, jonka lopussa hiusnystystä kehittyy uusi ja kasvuvaihe alkaa uudestaan. Näitä kolmea vaihetta kutsutaan hiusten elinkaareksi.



Kuvahaun tulos haulle hiuksen rakenne





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti